بیمه باربری

بیمه باربری - 5.0 out of 5 based on 1 vote

 بیمه باربری

بیمه باربری

تاریخچه

عرصه جهانی از دیرباز شاهد داد و ستد کالا بین تجار مختلف جهان بوده است. زمان زیادی به طول انجامید تا تجار که کاروانهایشان از مسیرهای زمینی و دریایی بسیار می‌گذشت و ابریشم و و طلا و عطر و عنبر را تجارت میکرد بر این امر واقف شوند که مال التجاره باید در امنیت سفر کند. شکل گیری بیمه باربری به عنوان قدیمی ترین رشته بیمه ای به اواسط قرون وسطی برمیگردد که تجار و مالکان کشتی جهت جبران زیانهای وارده در صدد تاسیس " صندوقهای بیمه ای خودگردان" برآمدند.

بیمه باربری چیست؟

بیمه حمل و نقل کالا که به اختصار " بیمه باربری" نیزخوانده میشود نوعی از بیمه است که به موجب آن بیمه گر در ازای پرداخت حق بیمه متعهد میشود چنانچه در هنگام حمل کالا از " نقطه مبدا" به "نقطه مقصد" کالا تلف شده و یا دچار خسارت شود بسته به شرایط موجود در بیمه نامه خسارت وارده را جبران نماید.

انواع بیمه نامه باربری

نوع بیمه نامه باربری را " مبدا حمل " تعیین میکند و همچنین بیمه نامه باربری بر پایه نوع حمل میتواند جهت حمل های دریایی، هوایی، زمینی و ریلی یا ترکیبی صادر شود.

۱- بیمه نامه باربری وارداتی

در این نوع بیمه نامه مبدا حمل در خارج از کشور واقع شده است. این بیمه نامه رایج ترین نوع بیمه نامه حمل کالا محسوب میشود.
چنانچه کالا به صورت اعتبار اسنادی ( Letter of Credit/LC) خریداری شده باشد یکی از اسناد مورد درخواست بانک کارگزار(بانک های داخلی) بیمه نامه است و نیز در هنگام ترخیص کالا ارائه بیمه نامه باربری به گمرکات کشور الزامی است که موکدا باید بیمه نامه، صادره از شرکتهای بیمه ای معتبر داخل کشور باشد.

۲- بیمه نامه باربری صادراتی

مبدا بیمه نامه صادراتی در داخل و مقصد آن خارج از کشور واقع شده است. به دلیل حمایت از تولیدکنندگان داخلی و ارز آوری حاصل از صادرات کالا " شرکت سهامی بیمه ایران" تخفیفات قابل ملاحظه ای را برای این دسته از بیمه نامه ها لحاظ مینماید.

۳- بیمه نامه ترانزیت

در این نوع بیمه نامه هم مبدا و هم مقصد در خارج از کشور واقع شده اند و کالا ممکن است از داخل کشور عبور کند که بیمه نامه ترانزیت عبوری نامیده می شود و یا حتی بین دو نقطه در خارج از کشور حمل گردد که در این صورت بیمه نامه ترانزیت غیر عبوری خوانده می شود.

۴- بیمه نامه باربری داخلی

در این نوع بیمه نامه مبدا و مقصد هر دو در داخل کشور می باشند و بیمه نامه تابع قوانین داخلی بوده و خسارتهای مستقیم کالا را که ناشی از آتش سوزی و حوادث وسیله نقلیه حامل کالا باشد تحت پوشش قرار میدهد و با توافق بیمه گر و پرداخت حق بیمه اضافی خطراتی چون سرقت کلی محموله با وسیله حمل ، از بین رفتن کلی هر بسته در حین تخلیه و بارگیری ، روغن زدگی ، ریزش، شکست 

Policy Clause

کلوز متن منضم به قرارداد بیمه (بیمه نامه) است که هنگام ادعای خسارت ،حدود و اختیارات بیمه گر و بیمه گزار را تعیین می نماید. بیمه گر در این متن مجموعه خطرات و شرایطی را که در صورت وقوع آنها خسارت را به بیمه گزار پرداخت می نماید شفاف بیان می نماید.
در بیمه نامه های باربری هر چقدر کلوز منضم به بیمه نامه خطرات بیشتری را تحت پوشش قرار دهد و استثنائات کمتری داشته باشد، بیمه نامه جامع تر و کامل تر خواهد بود. تعیین نوع کلوز خریداری شده با بیمه گزارمیباشد و بیمه گزار بسته به نوع کالا و میزان حساسیت آن می تواند با پرداخت حق بیمه بیشتر کلوز کامل تری را خریداری نماید. از آنجا که تجارت بین المللی تابع مقررات یکسانی است ، شرایط بیمه نامه های باربری نیز باید در همه جای دنیا از قانون واحدی پیروی کند. این کلوزها در کلیه کشورهای جهان یکسان هستند.

 

انواع کلوز در بیمه نامه باربری

۱- کلوز A یا All Risk

این کلوز کامل ترین کلوز بیمه نامه باربری بوده و بیمه نامه ای که تحت شرایط کلوز A صادر شده باشد کلیه خطرات را پوشش میدهد و بالاترین حق بیمه را دارد.

۲- کلوز B

این کلوز در مقایسه با کلوز A خطرات کمتری را پوشش میدهد ولی نسبت به کلوز C کامل تر است.

۳-کلوز C

بیمه نامه کلوز C کمترین خطرات را در بیمه نامه باربری تحت پوشش قرار میدهد.

۴- خسارت کلی (Totall Loss)

ارزانترین و ضعیف ترین نوع بیمه نامه باربری است که تقریبا مورد استفاده قرار نمی گیرد. در این شرایط تلف کلی محموله مورد بیمه در یک مرحله و در اثر غرق شناور ،سقوط هواپیما و یا آتش سوزی وسیله حمل کالا تحت پوشش قرار میگیرد. این بیمه نامه مورد قبول برخی از مبادی ورودی و خروجی کشور نمی باشد.


چاپ