پرداخت خسارت به خودروهای نامتعارف چگونه است؟

  پرداخت خسارت به خودروهای نامتعارف چگونه است؟

                                              

خودروی نا متعارف چیست و چرا شرکت های بیمه در هنگام بروز خسارت مالی در بیمه شخص ثالث ، خسارت را به طور کامل پرداخت نمی کنند ؟

قاعدتا با شنیدن کلمه خودروی نا متعارف به یاد خودروهای لوکس و گران قیمت می افتید.اما متاسفانه به دلیل تورم این تعریف در حال حاضر طیف وسیعی از خودرو ها را در بر می‌گیرد.در قانون جدید شخص ثالث مصوب سال 1395 چنانچه ارزش خودرو از مبلغ نصف دیه درماه حرام بیشتر باشد،آن خودرو،خودروی نا متعارف نامیده خواهد شد.مرز بین خودروی متعارف و خودروی نا متعارف،خودرویی است که ارزش آن معادل نصف دیه یک انسان باشد که اصطلاحا خودروی متناظر در خسارتها نامیده میشود.قبل از تصویب قانون جدید شخص ثالث در سال 1395 هیچ مرزی برای پرداخت خسارت مالی در بیمه نامه شخص ثالث وجود نداشت ولی با تصویب این قانون،شرکت های بیمه در پرداخت خسارت مالی فقط تا سقف خودروی متعارف مسوول جبران خسارت خواهند بود.با توجه به اینکه در سال 1402 مبلغ دیه در ماه های حرام 1,200,000,000 (یک میلیارد و دویست میلیون)تومان می باشد و نصف دیه معادل با 600,000,000 (ششصد میلیون)تومان محاسبه می گردد،کلیه خودرو های بالای ششصد میلیون تومان در رده خودروی نامتعارف جای خواهند گرفت.

 

*جبران خسارت در بیمه  شخص ثالث برای خودروهای نامتعارف چگونه است؟

با عنایت به قانون جدید بیمه شخص ثالث مصوب سال 1395 و با توجه به اینکه شرکت های بیمه تنها موظف به پرداخت خسارت تا سقف تعیین شده برای خودروهای به ارزش ششصد میلیون تومان یعنی خودروی متعارف می باشند،چنانچه خودرویی بالاتر از این رقم ارزش داشته باشد قطعا مشمول خسارت تام نخواهد بود.

پرداخت خسارت مالی

بنابراین محاسبه خسارت برای خودروی نامتعارف با توجه به ارزش قطعات از خودروی متناظر که مرز بین خودروی متعارف و خودروی نا متعارف است تعیین و پرداخت خواهد شد.خودروی متناظر در سال 1402 عموما برای اکثر شرکت های بیمه خودروی پژو پارس در نظر گرفته می شود.

مثال:اگر خودروی پراید با خودروی لکسوس تصادف نماید(اهمیت ندارد که خودروی مقصرمتعارف باشد یا نا متعارف صرفا به دلیل اختلاف قیمت از دو خودروی مذکور استفاده گردیده است)و خودروی پراید مقصر شناخته شود،پرداخت خسارت لکسوس به این ترتیب خواهد بود:

ارزش کلیه قطعات آسیب دیده در لکسوس با گران ترین خودروی متعارف(پژو پارس)سنجیده و محاسبه می گردد.اگر بر فرض مثال سپر و چراغ لکسوس آسیب دیده باشد و ارزش واقعی چراغ 75,000,000 تومان و سپر عقب 25,000,000 تومان استعلام گردد مجموع خسارت واقعی 100,000,000 تومان خواهد بود.

با در نظر داشتن اینکه خودروی لکسوس خودروی نا متعارف است،شرکت بیمه با توجه به ارزش قطعات پژو پارس یعنی چراغ 2,000,000 تومان و سپر 3,000,000 تومان جمعا 5,000,000 تومان مسئول پرداخت خسارت خواهد بود.مبلغ 95,000,000 تومان مابه التفاوت حتی با شکایت از مقصر حادثه نیز قابل پرداخت نمی‌باشد چرا که مقصر حادثه بیمه نامه معتبر شخص ثالث دارد. قابل ذکر است از سال 1401 هیچ شکایتی در این زمینه ثبت نمی گردد.

 

*پرداخت ماوالتفاوت خسارت در بیمه شخص ثالث برای خودروی نامتعارف چگونه است؟

با توجه به اینکه شرکت‌های بیمه قانونا موظف به پرداخت خسارت تا سقف خودروی متعارف می باشند، بیمه بدنه اهمیت بیشتری خواهد یافت.

با توجه به اینکه عموم خودروها در دسته خودروی نامتعارف جای خواهند گرفت، اهمیت بیمه بدنه برای دریافت خسارت واقعی پر رنگ تر می شود.

در خسارت‌های مالی بیمه شخص ثالث چنانچه خودروی نامتعارفی زیان دیده باشد و بیمه بدنه نداشته باشد نه شرکت بیمه و نه مقصر حادثه مسئول جبران خسارت واقعی شناخته نخواهند شد.اما اگر زیان دیده بیمه بدنه داشته باشد مابقی خسارت واقعی را ازمحل بیمه بدنه دریافت خواهد نمود.

بنابراین با عنایت به قانون جدید شخص ثالث و به دلیل شرایط موجود و افزایش روز افزون قیمت خودرو ها و قطعات و جلوگیری از زیان وارده، بیمه بدنه بیش از پیش ضروری به نظر می رسد و در دسته بیمه های اجباری برای عموم خودروها بالاخص خودروهای نامتعارف قرار می‌گیرد. فلذا به مالکان خودروهای غیر متعارف توصیه میشود برای جلوگیری از وقوع هرگونه زیان مالی نسب به خرید بیمه بدنه اقدام نمایند.

 


چاپ